torsdag 23 juni 2011

I- Övning

 Från tidningen Häst och Ryttare.
Dagens övning
Hoppsitsen.

För dig som inte ridit så länge.
Vad ska du göra? Prova att stå i lätt sits i både trav och galopp. Du ska känna tyngden i båda stigbyglarna och ha balans.
Varför? För att det är ett bra sätt att öva balansen som är så viktig vid hoppning. Om du inte kan stå balanserat i trav och galopp är det svårt att hoppa på ett bra sätt.
Om det känns svårt? om det är svårt att hålla balansen, ta gärna ett mantag men håll aldrig balansen genom att hålla i tyglarna. De flesta hästar tycker det är okej om du håller hårt i manen, men alla hästar tycker det är obehagligt om du håller dem hårt i deras känsligaste kroppsdel - munnen.

För dig som ridit några år.

Vad ska du göra? Hoppa studs på mellan fem och tio hinder.
Varför? I en studsserie känner man tydligt hur överliv och skänkel beter sig. Dessutom är studs mycket bra styrketräning för hästen. Men tänk på att om du hoppar tio studs på raken räcker det med att göra den övningen fem-sex gånger under ett pass, det är tungt för hästen annars.
Hur ska jag bygga? Bygg mellan fem och tio hinder (kryss) efter varandra, med tre meter emellan för storhäst. För varje ponnykategori drar du av tio cm. (För c-ponny 2,80)
Men känn efter, du kan länga till 3.20 för stor häst om tre meter känns för trångt.

// Ina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Komentera här